onsdag, maj 17, 2006

Kulinarisk lågkonjuktur

Fick min första lönecheck på 2 år förra månaden. Efter torftiga år på studielån, Netto och Willy's kom det in pengar på mitt konto. Jag kunde sluta spela dragspel på gatan för pengar, plocka upp min mössa med 26 kronor i växel och gå på restaurang. Det har lätt till att mycket råvarubaserad, konventionell och mindre originell mat har lagats och att gamla favoriter i Systembolagets vinsortiment har avnjutits. Inte mycket att skryta om på Bonne Guerre. Ju mer pengar man får på kontot, desto mindre energi lägger man ner på komponerandet av en schysst pasta. Man nöjer sig med en god pecorino, plommontomater och skogsvis med färska kryddor. Man håller sig borta från kryddhyllan, slutar försöka hitta en balans mellan curry, saffran och timjan och nöjer sig med peporoncinoolivolja.

Jag har även gett mig in på en helt ny avdelning på ICA; Frysdisken. Den har nästan varit helt främmande för mig förut. Obeträdd mark. Jag har alltid rusat förbi denna matbutikens Arktis för de gröna slätterna vid grönsaksbergen. Det finns avdelningar som jag aldrig ens slängt en blick åt bland de kyliga gångarna. Men efter att halva min lön gått åt till att käka smörrebröd hos dansken bredvid, eller att köpa med sig macktillbehör för 100 :- varje dag till lunch så har jag börjat utforska Findus och Felix grumliga värld. Jag är tvungen att köpa med mig frysta färdigrätter till jobbet för att jag skall överleva den här månaden.
Förra veckan var en katastrof, den fick mig att ifrågasätta tusentals människors leverne. Jag har hört rykten om att snabbrätterna är oerhört populära och att det finns någon variant i nästan var mans frys. Att det är den största anledningen till att folk köper mikrovågsugn. De rätter jag köpte, av märket Findus var bland det vidrigaste jag ätit. Rätterna får en att känna sig unnad när man tvingas stanna och äta på en vägkrog. Jag köpte en "Sprödbakad Torsk", en "Fiskgratäng med Hummersås" och en "Lax Hollandaise". Klassiker som inte kräver att man har ett broderat förkläde för att kunna tillaga. Började veckan med Laxen och förvånades först över att att det var en schysst smak men efter att ha svalt den första "tuggan" (maten behövde inte tänder för att avnjutas) förstod jag att det var mängden fett som bedrog. Potatismoset och såsen var av rent smör. Jag mådde dåligt efter halva måltiden och till slut lät jag laxbitarna rinna av för att sedan svälja dom i hopp om någon form av temporär mättnad. Icke, bara en eftermiddagslång sjösjuka. Gratängen och Torsken vittnade inte heller om något lyckligt liv i vare sig havet eller i mikron. Allt på den folieprydda papperstallriken hade samma konsistens. Ärtorna gav mest tuggmotstånd!

Den här veckan började bättre, gav det hela ett nytt försök, nu köpte jag Felix "Soppor", igår åt jag en "Svampsoppa med Sherry och Rödlök." Grönsakerna var råa i och tillagades i den frysta buljongen. Detta gjorde att den utlovade krispigheten verkligen kändes av vid första tuggan. Jag tyckte att soppan var mycket god och helt klart värd 18 kronor och 7 minuter. Idag gav jag mig på en "Norsk Fisksoppa med vitt vin och purjolök", även den var helt ok med en mustig och rund smak. Det ända jag kan klaga på är mängden mat men med bröd till så står man sig ett tag och känner sig betydligt piggare än vad man gör på en vulgär hamburgare.

Igår kom min mor direkt till Malmö med tåg och det firades med ett besök på Tempo Bar & Kök.
Åt smörstekt horngädda med en tsatiziki gjord på spetskål, mynta och mangold. Otroligt gott och prisvärt. Gillade även att de hade ett rödvin på glas som passar till fisk vilket alla restauranger borde ha. En fruktig och sträv Chianti eller ett friskt Pinot Noir knäcker de flesta vita viner till fisk (heavy statement). Det påminner mig om en fantastisk klassiker jag åt på ett undangömt italienskt ställe på gamla väster i Malmö. Pasta med sardeller och bladpersilja. Drack ett utmärkt chilenskt Malbec till som påminde om nötter och russin i smaken och blodapelsinjuice i färgen.

Bonnge Guerre mes amis!

Etiketter:

2 Kommentarer:

Blogger b.m janson sade...

Vad är det som gör det här inlägget relevant, intressant och ger det sin höga huvudet på spiken-faktor frågar du dig i ditt kära sinne, läsare. Inledningsvis är det lätt att konstatera att ritiken hade den perfekta balansen mellan sarkasm och antipopulism. Balansgången över det poänglösa snobberiets klyfta är ingen dans på rosor men skribenten joggade nochalant över, med flaggan i topp. Balansen är A och O i en arikel av det här slaget. Precis som när du blandar en Mint Julep timmarna innan din Student, när du mäter av tobaksmängden i en handrullad cigarett, eller bara när du ska krydda en enkel räkstuvning.

För att utveckla resonemanget känns det inte malplacerat med en fråga, avseende matlagningskrönikor och tv-program: Varför vara folklig?

Vari ligger tjusningen att göra som en wrestlingpromotor och sikta på Den Lägsta Gemensamma Nämnaren? Om den folkliga aspekten av matlagningskulturen får ytterligare genomslag är det inte långt tills "Nakne Kocken gör Finspångs Korvmoj" går i en evig reprisserie på kanaler världen över. Vem behöver egentligen veta exakt hur man tillagar den Perfekta Varmkorven, eller Top 100 användningsområden för Mamma Scans Köttbullar? Att vara folklig i syfte att tilltala någon slags inbillad majoritets smak är kulinariskt folkmord.

"Folket", som jag använder ordet i den ovanstående texten är jubelåsnor som röstar på FP, vill ha sänkta skatter och övervakning av muslimer. Folket vill ha Hockey-VM, Terminator-repriser och slå sina fruar/barn/partners och komma undan med det.

Folket väljer en delikat och pikant Falcon 4.5% när de ska ut på krogen. De känner sig exlusiva när de knäcker en "Findus Lax Hollandaise" och sköljer ner den med en femtiokronors Gato Negro från systemets mörkaste hörn. Folket går på Harrys, Folket betalar gladeligen 225 kronor för Absolute Music 51 och en "Drajvers med Gurkmajo" på Shell utanför Väderstad och kallar det kultur.

Vill du att en person som är villig att göra de ovanstående sakerna ska ha något att säga till om vad gäller matlagning? Skulle du låta den personen laga middag åt dig? Dina barn? Om du som jag, inte direkt tycker så, så fortsätt att läsa/stödja "Bonne Guerre", Sveriges sista bastion online för kulinariska krumsprång och sanslösa smaksensationer.

- Fat Badger, Födoämnesentusiast.
[http://badgerism.blogspot.com]

4:58 em  
Anonymous Anonym sade...

vilket ljuvligt inlägg

6:31 em  

Skicka en kommentar

<< Home