lördag, maj 10, 2008

Bongvatten

Det här blev långt av ren frustration, den enda som jag önskar läser det är Mattias Oscarsson. Jag hoppas att någon mer tar sig tid.

Förspel:
Mattias Kroon tar toon
Mattias Oscarsson hatar mat
Måns Renntun väljer aldrig sida

Ungefär sedan jag flyttade till Malmö, jag var innan dess inte för bekant med Sydsvenskan och dess matjournalistik/ frånvarandet av matjournalistik så har jag velat skriva ett inlägg med den här rubriken. Bongvatten, vatten som tjänat ut sin fräschör genom att filtrera hasch, en rolig men förvånande nog inte särskilt passande ordvits. För till skillnad från att läsa något skrivet av Bong, så blir man faktiskt hungrig av hasch.

Brogatan får 5 i betyg, Restaurang Möllan får 5 i betyg och det är, oavsett motivering chockerande. Det chockar, och för att använda en klassisk Bongliknelse, som talar väl för deras stilistiska ambitioner: "Det rör om i grytan." De som är mest chockade, är inte jag, Mattias Kroon eller andra som överhuvudtaget är intresserade av mat, det är inte den förra Bongskribenten Stefan Stenudd, det är inte de andra krogarna som sliter arslen och år för att få femmor, utan det är de prisade restaurangerna själva. Det är Restaurang Möllan som får besök från Helsingborg, Torekov och Köpenhamn för att de fått högsta betyg av en av Sveriges mest respekterade tidningar. När Brogatan, som är mycket väl medvetna om sin mat, de har lagat den länge, får detta betyg så skäms de nog en aning när kockar från Vendel, Bloom, Trappaner, Doc Italiano, Plocke pinn, Tempo eller varför inte Noma kommer in för att se om de slutat varmhålla sin potatis.

Jag har aldrig recenserat Brogatan, det är en restaurang som inte skall sättas under lupp för de har inte den ambitionen. De kommer undan med de brister de har för att de tar precis tio kronor mindre för varje rätt. De är i prisklassen under för att maten är i ambitionsklassen under. Kroon har hyllat Brogatan i flera år för sin prisvärdhet, jag vet inte hur många gånger den legast högst upp på Nöjesguidens "bäst just nu", han förstår också att Brogatan är bra på det de gör. Men det är ju där betyget en perfekt 3:a kommer in i bilden. En bra krog, utan riktiga ambition att skapa kulinariska minnen, med bra priser, trevlig personal som glömmer bort din öl och med inlagd gurka för 30 spänn. Det är en 3:a på grund av sin prisvärdhet. Krogen hade fått stänga om den höjt sina priser, likaså Restaurang Möllan.

Debatten mellan Kroon och Oscarsson har kommit att handla om vad prisvärdhet är. Oscarsson tar upp Nöjesguidens Bongbashing och låt mig ta upp Oscarssons matkulturbashing. Det står inte mellan prisvärt kött och dyr kaninnjure här, utan ett klassiskt fall av schlager vs. opera. Kött och potatis mot allt vad som har med ett utforskande av kultur att göra. Och att det är Sydsvenskan som ständigt motverkar den hårt kämpande Malmöitiska krogatmosfären är skrämmande. Varför har Sydsvenskan gjort detta till sin sak, att premiera plankstek framför mat som använder gotländska strandörter, bara för att det är just serverat på planka?

Varför har Sydsvenskan med Oscarsson och Bong i spetsen gett sig fan på att med ständiga sliringar mot gourmetrestauranger ("få ett högre betyg än en toppkrog som tar ut överpriser") stänga de restauranger som verkligen försöker? Alltid nämns toppkrogar, finkrogar, dyra krogar, avsmakningsmenyer i samma anda som "överpriser", "små portioner" och "snigelgröt." Stackars Vendel och Vollmer, att kämpa så hårt för att få det att lyckas i en stad som Malmö, när de öppnar tidningen och får se sina operetter spottade på varje fredag till förmån för ärlig, folklig, inget tjafs, schlager. På musiksidan är Sydsvenskan snabb med att prata om musik som utvecklar och dissa Idolvinnare. Men på matsidan, så är i grund och botten Sibylla Sveriges bästa krog.

Anonymiteten är whatever för mig så länge personerna vet vad fan de skriver om. Kroon är intresserad, kunnig och älskar mat. Bong, tycker illa om mat och önskar att det skall vara enkelt och billigt för att det skall vara prisvärt. Den prisvärdaste måltiden jag ätit var på Noma, den gick nog på 2000 kronor, jag kan inte mäta den upplevelsen i pengar. Det minst prisvärda jag ätit var en salladsbuffé som man fick hämta med torrt sesambröd på Restaurang Möllan, och då ingick den i biffen för 119:- Att min vän Mattias Kroon inte sågar restauranger, till skillnad från vadå egentligen, är just för en kärlek för den Skånska matkulturen. Han hittar och nämner det prisvärda på de flesta ställen han besöker. Har en hotellrestaurang dålig mat så säger han att man skall gå dit för drinkarna istället och ger just drinkarna en bra recension.

Fy för Bong och Oscarsson som har gjort det till sitt korståg att terminera den Skånska, äntligen efter så hårt arbete, matkulturen. Jag lider med Kroon som bryr sig, jag lider med kockar som kämpar och jag lider med Restaurang Möllan och Brogatan som blir missförstådda.

Etiketter: , , ,

2 Kommentarer:

Blogger Unknown sade...

Håller med om allt, utom att sydsvenskan dissar idolvinnare. Tror att hyllningar av pop- och fulkultur ingår i nån gömd agenda dom har om att bli mer folkliga.

Undrar vad Plaka får betyg? Det kan bli en femma....

1:27 em  
Blogger Stefan Stenudd sade...

Jag håller med Henrik - Sydsvenskans Maria G. Francke hyllar idolartister som om de vore återuppståndna Messias.

Femma till Möllan var en klantighet som är svår att överträffa - skönt att vara oskyldig till den ;-)
Men skulle Brogatan blott vara medioker? Det var den inte förr, men min lunch där här om dagen var en förvånad besvikelse. De var förr så gott som ett säkert kort, men tiden tär på allt.

3:25 fm  

Skicka en kommentar

<< Home