måndag, april 16, 2007

Bonne Guerre Gear: Iittala Decanter


Fick en fantastisk födelsedagspresent av Calle, en Decanter från Iittala. En riktigt vacker karaff med schysst tyngd för snurret. Man dekanterar vin av olika orsaker, en kan vara att man har ett gammalt vin och man vill bli kvitt bottensatsen och en kan vara att man har ett ungt vin som behöver luftas, andas. Dricker man riktigt gamla viner så tar vinet skada av att luftas, oxidationen förstör vinet medans om man dricker unga viner så förbättras det av att få luftas för att få bort attacken av syran.

Kronstams Vintips piper på min mobil vid två tiden varje fredag och det har blivit signalen för helg. Den här veckan tipsade han om att Porcupine Ridge Syrah har återkommit till Systemets sortiment, en 2006. Ett av mina favorit viner men 2004: orna tog slut väldigt fort. Fattade aldrig det i tid för att köpa på mig. Perfekt med ett så pass ungt vin för att testa karaffen. Kom hem för att möta en gästkock i köket, Kalle, som lagade en fantastisk pasta baserad på primörer. Hällde vinet på karaffen och lät det dra i en timme. Tog ett glas till middagen för att finna det på gränsen till volatilt, lät det dra ytterligare en halvtimme och då plötsligt, var det lent som kvarg.

Fyllde på karaffen ytterligare ett par gånger under helgen, två flaskor Mezzacorona Marzemino gick åt och en flaska
Campolieti som fick krigas av ett par bitar ost. Var på Möllans ost med Jonas och Mina efter torghandeln i lördags och kom därifrån med ostar som lät som Tjechovpjäser En Dåres Längtan och Den lilla fästmannen från Pyrenéerna.

Imorgon åker jag till Milano.

Etiketter:

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sade...

världen bästa restauranger och kockar utsågs igår på en gala i london. middagen och efterfesten jag hamnade på var helt bananas. galnaste kockarna och en liten skara skribenter från hela världen på nattklubb i south ken med massor av champagne och ännu mer matsnack kunde inget annat än bli årets fest. grattis än en gång noma. kolla in vinnarna på www.worlds50best.com

12:53 fm  
Blogger Unknown sade...

Hur fan tar du dig in?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Noma

9:33 fm  
Anonymous Anonym sade...

by invitation only

4:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home